Pestovali, užívali a predávali konope. Heiloval na ulici. Týral manželku a dcéru. Zo zdvíhacej plošiny ukradli kábel. Vykradnutá horáreň. Kradli v nemocniciach v Poprade a Levoči

15.12.2009 Celý región

Pestovali, užívali a predávali konope: Humenský policajný vyšetrovateľ vzniesol včera obvinenie za zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi dvom ...
V priebehu jarných mesiacov roka 2007 vypestoval starší z obvinených v lese v katastrálnom území obce Vyšné Ladičkovce presne nezistené množstvo rastliny konope, ktorú následne prechovával u seba doma. Túto spočiatku užíval pre vlastnú potrebu, ale neskôr ju opakovane zadovažoval aj iným ľuďom. Včera vykonali policajti obhliadku v stodole, na dvore jedného z neobývaných domov vo Vyšných Ladičkovciach. V senníku stodoly policajti našli a zaistili tri plné 0,7 l sklenené zaváraninové fľaše plných konope a dve igelitové tašky s konope, ktoré tam prechovával 30 ročný obvinený. Toho istého dňa vykonali policajti domovú prehliadku aj v rodinnom dome mladšieho z obvinených, pričom ten dobrovoľne vydal jeden sáčok s konope. Podľa predbežného výsledku skúmania v jednom 0,7 l sklíčku sa nachádzalo 24,91 g vysušených vrcholkov rastliny konope s obsahom účinnej látky 7,4% THC. Z takého množstva by bolo možné pripraviť od 61 do 184 obvykle jednorázových dávok. Mladšieho z obvinených stíha polícia na slobode, starší je zadržaný a bol na neho spracovaný podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby.

Heiloval na ulici:
Prešovský policajný vyšetrovateľ obvinil včera z prečinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd 36 ročného Prešovčana. Obvinený muž v sobotu 12.12.2009 v čase okolo 13:10 h vykrikoval na Hlavnej ulici v Prešove heslo „Heil Hitler“, pričom svoju pravú ruku mal vystretú pred sebou nad ramená. Muža na mieste zadržala hliadka pohotovostnej motorizovanej jednotky.

Týral manželku a dcéru:
Zo zločinu týrania blízkej osoby a zverenej osoby obvinil v uplynulých dňoch prešovský policajný vyšetrovateľ 47 ročného muža z Lipian, okr. Sabinov.
Od roku 2007 až doposiaľ obvinený muž psychicky a fyzicky týral v spoločnom byte v Lipanoch svoju manželku a 23 ročnú dcéru. Zvyčajne pod vplyvom alkoholu ich veľakrát ponižoval, kritizoval, vulgárne im nadával, neustále hľadal na ich správaní chyby, umelo a bezdôvodne vyvolával konflikty. Manželku viackrát sledoval, nakoľko ju podozrieva z nevery, neprispieval na chod domácnosti a keď aj prispel, vzápätí od manželky požadoval peniaze späť na alkohol. Okrem toho sa im opakovane s kuchynským nožom v ruke vyhrážal zabitím, manželku viackrát kopol do zadnej časti tela, bil ju a hádzal po nej rôzne predmety čo mal po ruke. V noci nahlas púšťal televízor, búchal dverami, opakovane nechával pustený plyn, odomknutý byt, v ktorom robil neporiadok a vykonával v ňom malú potrebu kde prišlo. Manželka vzhľadom na už neznesiteľnú situáciu v ich rodine v lete 2009 podala na Okresný súd v Prešove žiadosť o vydanie predbežného opatrenia o zákaze vstupu manžela do bytu, kde jej bolo vyhovené, avšak Krajský súd v Prešove v novembri návrh na nariadenie predbežného opatrenia zamietol. Policajti včera obvineného Lipiančana zadržali, umiestnili do cely policajného zaistenia a zároveň bol podaný podnet na podanie návrhu na jeho vzatie do väzby. V minulosti bol už za taký trestný čin odsúdený.

Dopravno-bezpečnostná akcia v kraji:
V dňoch od 7.12.2009 do 13.12.2009 sa na území Prešovského kraja uskutočnila dopravno-bezpečnostná akcia zameraná najmä na kontrolu zákazu požívania alkoholu a iných návykových látok pred alebo počas jazdy.
Počas akcie policajti zistili celkovo 803 rôznych priestupkov, z čoho 704 vyriešili blokovou pokutou. U 30 vodičov bolo zistené požitie alkoholu, z ktorých 6 boli nemotorový účastníci. Jeden vodič a jeden nemotorový účastník sa odmietli podrobiť dychovej skúške. Policajti zadržali 84 vodičských preukazov, 41 osvedčení o evidencií vozidla a 8 tabuliek s evidenčným číslom. Zároveň v rámci tejto akcie policajti odhalili jeden trestný čin, vypátrali piatich migrantov, dve osoby v pátraní a jedného páchateľ trestného činu.

Zo zdvíhacej plošiny ukradli kábel:
Policajti z Bardejova vyšetrujú od včera krádež medeného kábla zo zdvíhacej plošiny.
Ku krádeži došlo počas uplynulého víkendu na dvore Hornošarišského osvetového strediska v Bardejove. Zatiaľ neznámy páchateľ preskočil oplotenie dvora, prešiel k tam zaparkovanej špeciálnej zdvíhacej plošine, z ktorej odrezal a ukradol 10 metrový medený elektrický kábel o priemere 2 cm. Spôsobená škoda je vyčíslená na 800. - €.

Vykradnutá horáreň:
Na policajnú linku 158 oznámil včera 55 ročný Popradčan krádež vlámaním do horárne v katastri obce Liptovská Teplička, okr. Poprad.
Doposiaľ neznámy páchateľ horáreň vykradol niekedy v dobe od 6.12.2009 do 14.12.2009. Na okne vypáčil kovovú mrežu a drevenú okenicu, vošiel dovnútra, odkiaľ ukradol dva televízory, CD prehrávač, motorovú pílu s elektrickým pohonom
a taktiež poškodil hifi vežu. Škoda spôsobená krádežou a poškodením je vyčíslená na 1 165. - €. Policajti zo Svitu začali v tomto prípade trestné stíhanie vo veci pre prečin porušovania domovej slobody a prečin krádeže.

Kradli v nemocniciach v Poprade a Levoči:
Popradskí a Levočskí policajti vyšetrujú prípady krádeže v nemocniciach vo svojich mestách.
Počas včerajšieho popoludnia sa zatiaľ neznámy páchateľ vlámal do kancelárie primára gynekologického - pôrodníckeho oddelenia popradskej nemocnice. Ukradol odtiaľ čiernu koženú aktovku, v ktorej bola peňaženka, doklady, pečiatky a technický preukaz od auta. Škoda je vyčíslená na 1 220. - €.
Rovnako počas včerajšieho popoludnia zatiaľ neznámy páchateľ kradol aj nemocnici v Levoči. Zo šatne pre ženský personál pomocných síl chirurgického oddelenia zmizol dámsky kabát hnedej farby a dámska kožená peňaženka s dokladmi a peniazmi. Veci boli uložené v kovovej uzamknutej skrini. Škoda je vyčíslená na 1 380. - €.
 

Vyberte región